вторник, 7 октомври 2008 г.

Как да си възстановим сами данните от повредения HDD

Как да си възстановим сами данните от повредения HDD.
1.Поставяме HDD като втори в друг компютър с работеща операционна система.
Ако HDD се опознава от BIOS, а нямаме достъп до данните, добре е да използуваме инсталирана на работещия първи диск някоя от следните програми:
Acronis Disk Director suite
Disk Doctors undelete
R-Studio
Easy recovery pro
Get data back for FAT/NTFS
Аз лично използувам R-Studio и Get data back. Добре е възстановените данни да се запишат на друго място, а не на повредения диск.
Ако HDD не се опознава от BIOS , за диагностика и ремонт използувайте първо фирмените програми от сайта на производителя, а след това допълнителни програми.
2.Ако нямаме друг компютър с работеща операционна система, използуваме програмите от пакета Hiren’s boot CD. След като заредим от CD/има boot-ваща програма/, можем да използуваме някои от програмите вътре в CD-то:
Acronis Disk Director suite
Ontrack easy recovery pro
Active uneraser
Active partition recovery
3.При физическите повреди на HDD различаваме следните случаи:
· Повреди по механиката – ако повредите са в блок механика, ремонта е много труден и често невъзможен в домашни условия. Признаци – главите чукат или скърцат, не се върти двигателя или диска въобще не се развърта. Диагностика – ако може,сменете електрониката от работещ диск от същата марка и модел, за да сте сигурни , че повредата е в механиката.Съвета ми е да си спасите данните с работеща електроника от друг диск и след това да ги прехвърлите на работеща медия.
· Повреди по електрониката – физически повреди или софтуерни повреди.Трудни са за диагностика и ремонт в домашни условия.Отделни повреди в BIOS на HDD /неправилен запис в служебната област, неправилно флашване и т.н./ могат да се ремонтират чрез програми от типа на PC3000. Съвета ми е същия както по-горе.
4.Практически съвети за правилна експлоатация на твърди дискове:
Захранващото напрежение да е добре филтрирано и с достатъчен запас по мощност – вземете си Fortron, Enermax, Thermaltake или друго добро захранване – ще дадете няколко десетки лева в повече, но ще сте спокойни за компютъра.
Не използувайте overclock. Ако диска е PATA/IDE/, а не SATA1/2 , промяната честотата на PCI шината/различна от 33/66 Mhz/ води до повреда на електрониката
Закрепете диска така, че да е в долната част на кутията/по-студен/ и да няма вибрации.
Осигурете добър температурен режим и възможност за охлаждане .

Няма коментари: